Model og tegningsret

Læs om model- og abonnementsrettigheder

Model rettigheder
Tegnings- og modelrettigheder er beregnet til at beskytte tegningsret og modeller. Denne type ret er mindre kendt end copyright og patenter. Det er et effektivt våben mod forfalskning og efterligning.

Tegningsret eller model
En tegningsret eller en model er det nye udseende på forbrugsgoder. Dette udseende bestemmes af aspekter som produktets farve, form eller materialer. Tegningsretten beskytter det todimensionelle mønster eller tegningen af genstande som tekstiler, tapet eller fliser. Modelrettigheder beskytter tredimensionelle genstande.

Registrering
Registrering af din model gør det muligt for dig at træffe foranstaltninger mod overtrædelser. Du kan beskytte en model, hvis den er ny og har en individuel karakter.

Fordele
Tegnings- og modelrettigheder beskytter udseendet på et produkt eller en del af et produkt. Det siges, at denne ret er blevet krænket, hvis modellen fra en tredjepart ikke kan skelnes fra din i offentlighedens øjne.

Betingelser
Dit produkt er berettiget til beskyttelse, forudsat at det er nyt og har en individuel karakter. Hvis du har registreret formen på dit produkt som en model, kan du forbyde tredjepart at fremstille, tilbyde eller handle i samme eller meget lignende model.

Registrer hurtigt!
Det anbefales også at registrere din model, inden du begynder at tilbyde produktet eller markedsføre det. I mange lande kan modelrettigheder kun opnås, hvis modellen aldrig er blevet gjort tilgængelig for offentligheden i hele verden. Registrer og beskyt din model, før du præsenterer den for verden!

International
Internationale modeller deponeres via Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendom (WIPO). Du kan ansøge om beskyttelse i alle medlemslande, men du kan også vælge i nogle af disse lande.

Ikke alt er beskyttet
Objekter, der er nødvendige for at opnå en teknisk effekt, er ikke omfattet af tegnings- eller modelrettighederne. Disse objekter anses generelt for at være opfindelser, for hvilke opfinderen kan ansøge om et patent. Eksempler inkluderer spiralformen af en korkskrue, som ikke kan beskyttes: det er nødvendigt at trække kork ud af flasken.

Udelukkelser
Visse ydre optrædener af produktioner er udelukket fra beskyttelse under tegnings- og modelrettigheder. For at give nogle eksempler:

  • Det ydre udseende af en skabelse, der udelukkende bestemmes af dens tekniske funktion. Linjerne og mønstrene på håndtaget på en elektrisk barbermaskine kan beskyttes, for eksempel som tegning eller model. Men denne beskyttelse er ikke tilgængelig for formen af klingerne og den vinkel, hvori de er placeret; knivene har en teknisk funktion af produktet: det præcise barberingsresultat. Denne del af barbermaskinen kunne imidlertid være genstand for et patent.
  • De ydre egenskaber for dele af produktet, som ikke er synlige under normal brug af produktet, såsom udseendet af skruer eller bolte i det indre i et produkt eller mekanisme.
  • En tegningsret eller model i strid med den offentlige orden eller anstændighed, såsom hagekors.